Haccp w sklepie miesnym

Zanim przedsiębiorca otworzy biznes w sfery mięsnej, musi zadbać o właściwy dom dodatkowo jego wyposażenie. Lokal powinien być salę sprzedażową i prywatne pomieszczenie magazynowe, oddane do przechowywania nadwyżki towaru. W stacjonarnych sklepach podawane jest wygospodarowanie dodatkowego pomieszczenia – chłodni, w którym stale panuje niska temperatura. W niższych placówkach taką działalność z powodzeniem mogą wykonywać lodówko-zamrażarki.

Wyposażenie sklepu mięsnego w stosowni sprzęt AGD jest kwestią kluczową. Aby sklep był sprawnie, dodatkową partię towaru warto jest nosić pod chłodnią ekspozycyjną w określonej komorze. Dzięki temu szybko można uzupełniać ubytki w materiale na sali sprzedaży, bez potrzeby występowania jej przez pracownika. Chłodnie sklepowe to najistotniejszy sprzęt w sklepie. Posiadamy znacznie rodzajów chłodni do zbioru w oryginalnych rozmiarach: witryny, regały, szafy, lady chłodnicze, lady narożne i szafy podblatowe. Potrafią być przeszklone lub pełne.

Jeśli idzie o sprzęt mrożący, to rzecz bierze się podobnie: można dostać szafy i witryny przeszklone lub zamrażarki. Sprawdzą się również lodówko-zamrażarki. Obowiązkowym elementem wyposażenia jest same krajalnica do wędlin. Warto zwrócić uwagę, czy ma ona noże chromowane ze byliśmy nierdzewnej oraz czy umożliwia regulowanie grubości plastra. Powinna też być twarda w demontażu, co sprzyja utrzymanie narzędzia w czystości. Oprócz tego chodzi zaopatrzyć biznes w noże i sterylizator do noży. W kolekcji są sterylizatory wodne i UV.

Bardziej chcący odbiorcy będą szczęśliwi z propozycji zmielenia mięsa na znaczeniu w składzie. Posłuży do ostatniego wilk do ciała. Nazywany jest również szarpakiem lub maszynką do ciała. Natomiast na obecnym urządzenie sklepu mięsnego się nie kończy! Przydatna będzie ponad waga internetowa z wyświetlaczem, kloc masarski i topór do porcjowania mięs z kością oraz kasa fiskalna.

Na samym końcu trzeba wyposażyć sklep w meble. Nie obejdzie się bez mebli magazynowych i BHP, stołu ze zlewem, regałów, półek i szafek wiszących oraz pojemników na śmieci. Konieczny jest te stół narożny lub przyścienny. Sala sprzedaży pragnie być urządzona w klimatyzację, dzięki której możliwe jest organizowanie temperatury w zakładzie. Wymieniony sprzęt jest bogaty, ale potrzebny w specjalistycznym sklepie mięsnym.