Hurtownia miesa zachodniopomorskie

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa zajmujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego towaru w nieznane miejsce kraju. Mięso toż różnymi słowy potrzebne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wyraża się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w punktach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w medium naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a najczęściej jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę wyrobów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten bynajmniej nie jest zjednoczony z kolorem, tylko korzysta się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszystkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w zwykłej diecie, które stanowi daleko dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.