Maszynka do mielenia miesa bomann cb 423

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy zaopatrzyć się w niezbędne do tego celu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to raczej sporych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka jest duży wlot do wrzucania ciała w twarzy zamrożonej, a w jest narzędzie dostarczające do jego szatkowania na krótsze części.

Czynność tę prowadzi się dzięki dużemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone wyniki są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na małe części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, jakiego zadanie oparte istnieje na odpowiedniej zasadzie co działanie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego skonstruowane stały z elementów bardzo doskonałej klas, bogatych i mocnych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Zapewniają one do cięcia twardej materii, a zatem ich struktura pragnie być prostsza, niż to, co zajmują one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie przygotowane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego urządzenia to jakiś półtora tysiąca jedynych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi ostatnie jednak wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i wtedy tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, rozdrabnia się spożywa w istot zamrożonej, a wtedy pakuje do określonych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żebym je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niekompatybilne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia świeżego lub rozmrożonego mięsa wykorzystuje się kilka inne maszynki, przeznaczone teraz do mielenia mięs miękkich, ich struktura i odbieranie w kontraktu z ostatnim też są inne. Wilki do ciała mrożonego to zwykle maszyny o dość dużych gabarytach, stąd i nie znajdują zastosowania w domowych warunkach.