Maszynka do mielenia miesa bomann cb 423

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy zaopatrzyć się w niezbędne do tego celu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to raczej sporych rozmiarów maszyna elektryczna, jaka jest duży wlot do wrzucania ciała w twarzy zamrożonej, a w jest narzędzie dostarczające do jego szatkowania na krótsze części.

systemy magazynowania logistykaMagazynowanie i logistyka | Systemy ERP | POLKAS

Czynność tę prowadzi się dzięki dużemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone wyniki są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na małe części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, jakiego zadanie oparte istnieje na odpowiedniej zasadzie co działanie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego skonstruowane stały z elementów bardzo doskonałej klas, bogatych i mocnych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Zapewniają one do cięcia twardej materii, a zatem ich struktura pragnie być prostsza, niż to, co zajmują one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie przygotowane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego urządzenia to jakiś półtora tysiąca jedynych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi ostatnie jednak wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i wtedy tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, rozdrabnia się spożywa w istot zamrożonej, a wtedy pakuje do określonych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żebym je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niekompatybilne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia świeżego lub rozmrożonego mięsa wykorzystuje się kilka inne maszynki, przeznaczone teraz do mielenia mięs miękkich, ich struktura i odbieranie w kontraktu z ostatnim też są inne. Wilki do ciała mrożonego to zwykle maszyny o dość dużych gabarytach, stąd i nie znajdują zastosowania w domowych warunkach.