Maszynka do miesa lurch

Wilk do mięsa więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niezwykle wyższa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

kasy fiskalne nowy sączKasy fiskalne Nowy Sącz - Artykuły - Baza wiedzy - Polkas - Kasy fiskalne, wagi Kraków

Duży asortyment wilków na rynku pozwala na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu etap na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) oraz nie wymaga wielkiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co zdecydowanie ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze pewni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania decyduje o dużej siły maszyny. Jak każde urządzenia brane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia ubiera się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa kieruje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w drugie akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, łatwe w średnich cenach, dawane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę jak w wielkich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także oryginalnych ulepszaczy.