Pakowanie prozniowe warzyw

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rozwiązanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i ochrania je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na przeróżny sposób artykułów spożywczych, przydatne są różne pakowaczki. A oczywiście produkty o całej masie i zdrowej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, artykuły o niewielkich rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest ponad jakąś ogromną wartość - wygodne użytkowanie, a zatem siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - wygodne w małych rozmiarach również jak dania wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do kojarzenia ze powodu na siłę procesu (danie do komory woreczka z efektem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dopasowuje się je przeważnie w znacznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wówczas dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce kryje się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe stawia się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z pięknej klasie byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, oraz wtedy z zmiany wchodzi na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.