Pakowarka prozniowa henkelman jumbo 30

Pakowanie próżniowe bierze na planu zapewnienie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które tworzą jej szkodzenie. Służą do tego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego wariantu są stosowane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak a przez gospodarstwa domowe.

Na zbycie istnieje niemało sposobów pakowarek próżniowych, które mają różne przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dostosowane do pakowania dużych części żywności. Do ostatniego rodzaju urządzeń, bierze się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na założeniu opakowanego materiału do wnętrza maszyny, gdzie robiona jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, buduje się samoczynnie. Pakowarki komorowe to drogi zakup, cena może dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na niewielki koszt opakowań dla nich oddanych, są popularne w używaniu i niezwykle miłe. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów poświęcone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Są one ulubieńsze niż woreczki PA/PE, ale dają do pakowania niewielkich partii żywności i zakup akcesoria do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Gra tym woreczki moletowane, siedzą w całości rękawa, więc można pakować w nie artykuły o odmiennych kształtach. Proces pakowania stanowi znacznie popularny, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są przeznaczone do próżniowego pakowania produktów na tackach. Stanowi więc świetne rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, jest spory zysk na aukcję. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwolą na to tradycyjne metody.