Pojemniki prozniowe zepter

Choć pakowanie próżniowe najczęściej kojarzone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które umożliwią im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i akcesorium do pakowania zaliczane są też do ich potrzeb, zezwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe urządzenie do pakowania próżniowego żywności może używać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania bądź też wykorzystuje pojemniki próżniowe uczynione z plastiku. W sukcesu pojemników najczęściej stosowane są specjalne pompki ręczne, które powodują na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i udzielają jego hermetyczne zamknięcie. Podobny strategia życia można użyć do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Przedstawiają one najczęściej uniwersalny rozmiar, a można je wykorzystywać także do zamykania butelek z winem, kiedy również do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino może żyć chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co daleko przez 2-3 dni.

Do swego użytku mogą istnieć zarówno dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w specjalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacje od rodzaju produktu oraz od miejsca, gdzie będzie on trzymany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania rozciąga się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, ale również warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso prawdopodobnie żyć przechowywane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, że nie dotyczą one sprzedaż wielkiej powierzchni.