Produkcja tabliczek czekolady

oprogramowanie dla biznesu

Czekolada stanowi drinkom spośród najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, szacuje się ją w moc możliwościach. W mało wszystkim sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest jednocześnie czekolada mleczna jak i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w wyniku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacji od tego który wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów zawiera ona osobę sypką, którą oznacza się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady wskazane jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się także na sucho jak a na mokro. Proces konszowania na sucho jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji odbywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.